top of page

Bosvilla
Bijzonder wonen

Ligging:

Net buiten de bebouwde kom, aan de rand van Haren. Verscholen achter een klein bos stond

een vervallen boerderijtje, deze is gesloopt en op die plek is een deze woning gebouwd.

 

Wensen:

Een ruimtelijke woning, die meegaat met het in zijn beleving van de natuur, de landerijen aan de ene zijde maar ook het bos aan de andere. Een werkruimte op de begane grond en minimaal 3 slaapkamers op de verdieping. Een uitdaging is het geluid van de rondweg van Haren.

 

Ontwerp:

Via een lange oprit kom je langs de woning die verscholen ligt achter het bos. De muur die de oprit flankeert is tevens de geluidswal en de scheiding tussen (semi)openbaar en privé.

De sparing in de muur is ook de toegang tot de woning. Het bestemmingsplan geeft een lage gootlijn aan en een beperkte hoogte. Door de toepassing van een spitsboogkap, creëren we meer bruikbaar oppervlak op de verdieping. 

De muur waarlangs je aankomt is vrijwel geheel gesloten. Maar als je binnenkomt opent de woning zich naar het achterliggende weide landschap. De woning heeft geen hal, zodra je de woning binnenstapt sta je in de grote open woonruimte, met rechts de woonkamer en links de grote woonkeuken. Beide ruimtes zijn van elkaar gescheiden door een open trap.

Via de trap en de vide kom je op de gang van de verdieping die van voor naar achter door

de woning gaat. De ronde vorm van de kap is hier goed voelbaar. Aan de voorzijde is de ouderslaapkamer met inbouwkasten. Aan andere zijde de slaapkamers, badkamer en berging.

De woning heeft geen zolder. De slaapkamers hebben daardoor een extra hoog plafond waarin de ronde kap goed voelbaar is.

 

Materialen:

De grote scheidingsmuur is gemetseld in een zwarte strengperssteen. Die met zijn expressie zijn functie benadrukt. De woning zelf is gemetseld in een zachter ogende rode steen. 

De ronde kap is bedekt met natuurlijke leien die meebuigen met de kap.

Periode

2012-2013

Locatie

Onnen (Haren)

Ontwerp

ir. R.J. de Jong

Realisatie

Hooghiemsterbouw

Aldtsjerk

Fotografie

Architectenburo de Jong

Bosvilla Onnen Haren Uniek architectonisch ontwerp
Bosvilla Onnen Haren Uniek architectonisch ontwerp
Bosvilla Onnen Haren Uniek architectonisch ontwerp
bottom of page