top of page

Schuurwoning
Woning De Centrale As

Ligging:

In het buitengebied van Burgum langs De Centrale As, kwam na de herverdeling van gronden een kavel vrij. Op deze plek heeft ook de ouderlijke woning van de opdrachtgever gestaan.

 

Wensen

Een vrijstaande moderne woning met zicht rond om, de woning moet ook van binnen ruimtelijkheid uitstralen. Genoeg slaapkamers en een ruimte op de begane grond die later ook als slaapkamer dienst kan doen.

 

Ontwerp

De woning is dwars op de kavel geplaatst, zodat de woning oost-west georiënteerd is, met een dakvlak gericht op het zuiden. Het volume is zoveel mogelijk open naar de mooiste zicht zijden, het zuiden en het westen, en mede vanwege de geluidsbelasting aan de noord- en oostzijde, juist daar gesloten.

Vanwege de ligging op de ruimte is de woning op een kleine terp geplaatst. Via de verborgen entree kom je rechtstreeks in de ruime woonkamer. Dit is het hart van de woning. Hierin komen alle ruimtes samen. De woonkamer is open tot de nok van de woning en is visueel verbonden met de open keuken. Aan de oost- en westzijde van de woning zijn 2 slaapkamer, die met elkaar verbonden zijn door een loopbrug welke door de woonkamer loopt.

 

Materialen

Het landelijke karakter van de woning wordt versterkt door de stoere houten planken.

De woning staat op een stenen plint van antraciete betonstenen. 

Omdat de woning grote openingen heeft aan de zuidzijde, is er voor deze ruiten een vaste zonwering van vergrijzend hout.De woning is afgedekt met een keramische dakpannen met daarin geïntegreerd de PV-cellen.

Periode

2018-2019

Locatie

Burgum

 

Ontwerp

ir. R.J. de Jong

Realisatie

Hooghiemsterbouw

Aldtsjerk

Fotografie

Architectenburo de Jong

Schuurwoning  in Burgum Friesland

Begane grond

Verdieping

bottom of page