top of page

De Klamp
Wonen aan het water

Ligging:

De Klamp is een wijk aan de zuidzijde van Leeuwarden die op de grens van het open landschap en de stad ligt. Deze grens wordt gemarkeerd door de beroemde Wirdumervaart. 

Langs de vaart is ruimte voor vrije kavels met zicht op het landschap. De woning is gesitueerd op een knik in de vaarten daarom is er vanuit het beeldkwaliteitsplan de voorwaarde gesteld dat de woning twee voorkanten moet hebben. Eén naar de wijk en één naar de Wirdumervaart. 

 

Wensen:

Zicht op het water, dat maakt deze plek uniek. Vanuit de woning moet het water voelbaar zijn. Daarnaast ook een grote keuken en aansluitend de woonkamer. Op de verdieping moeten minimaal 3 ruimtes komen voor slapen en werken. De woning moet ruimtelijk aanvoelen. 

Ook de gemeente stelde eisen voor de buitenkant: de kozijnen in een kleur en metselwerk-accenten in de gevels. 

 

Ontwerp:

Het is een woning met 2 gezichten. Als je vanaf de straat naar de woning kijkt valt de asymmetrische kap die omzoomde is met het stalen kader als eerst op.  De woning oogt gesloten. Maar als je vanaf de Wirdumervaart vaart de woning ziet, is hij vrijwel transparant. 

Zodra je via de ruime hal doorloopt naar de woonruimte heb je rondom zicht op de tuin en de vaart met daarachter het open landschap. Voor je is de keuken met kookeiland en als je verder loopt ben je bij de tafel die zich in het hart van de woning bevind, in de vide.

De ruimte die in de woning zit is hier het beste voelbaar. Links van het eetgedeelte is de

besloten living.

Het hele woongedeelte is omzoomd met een houten steiger die uitmondt in een ruim terras onder de overkapping waar het bij de eerste zonnestralen goed toeven is. Het terras heeft direct toegang tot de steiger met de sloep. 

Wanneer je de stalen trap naar boven neemt, kom je uit op de overloop aan de vide.

De ruimtelijkheid die je hier voelt is bijna overweldigend. Linksaf is de masterbedroom.

Rechts alle andere ruimtes. Omdat de woning een asymmetrische kap heeft, zijn de kamers aan de noordzijde extra ruim. Een mooi detail is het raam in de badkamer. Wanneer je in bad zit heb je het mooiste uitzicht. 

 

Materialen:

De 2 gezichten van de woning komen extra tot hun recht door de 2 materialen die toegepast zijn op de gevel. Het gesloten deel naar de wijk toe is in metselwerk. Het opendeel naar de tuin is

in houtenlatten.

De donkere vlakke keramische pan met de geïntegreerde PV-panelen dekken de woning af.

De gehele woning wordt omkaderd door een verzinkte UNP. 

In de gemetselde gevels zitten lijnen van verspringend metselwerk. 

Periode

2019-2022

Locatie

Leeuwarden

Ontwerp

ir. R.J. de Jong

Realisatie

Bouwbedrijf

H.J. Talsma en Zonen 

Drachten

Fotografie

Architectenburo de Jong

Wonen aan het Water. De Klamp in Leeuwarden Friesland

Begane grond

Wonen aan het Water. De Klamp in Leeuwarden Friesland

Verdieping

Wonen aan het Water. De Klamp in Leeuwarden Friesland
bottom of page