top of page

Wonen aan het water
Ontwerp villa

Ligging:

Naast het centrum van Delfzijl is het inbreidingsplan Doklanden. Geklemd tussen het Damsterdiep en Het Dok. Het plan is al wat ouder, maar er was nog één kavel vrij. Deze kavel heeft een

driehoekvorm, smal bij de toegang en breed aan het water.

 

Wensen:

De wens is een modernistische, kubistische woning. De woonkamer en de keuken graag georiënteerd op het water en de tuin. In ieder geval één slaapkamer op de begane grond met inloopkast en eigen badkamer. Een ruime garage en 3 grote slaapkamers op de verdieping.

 

Ontwerp:

De driehoekige kavel heeft een gelijkvormig bouwvlak. Dit nodigt uit om iets mee te doen.

Door de woning te splitsen in 2 delen, waarbij er één hoog en gesloten deel het bouwvlak flankeert en het andere transparante deel er dwars op ligt, krijg je de mogelijkheid om aan de wensen voor zicht op de tuin en het water te realiseren, zonder dat het woongedeelte in zijn eigenschaduw staat.

In het rechterdeel zijn alle ondergeschikte ruimtes, slaapkamers, badkamers bergingen etc.

Het linkerdeel is alleen voor wonen en koken.

Als je de woning benaderd, word je uitgenodigd om via een kleine opstap onder het overkragende deel van het witte bouwblok naar de entree te lopen. 

Via de voordeur, die opgenomen is in de metalen gevelbekleding, betreed je de woning. Je komt dan in de as van alle ruimtes. Links is het wonen, rechts de toegang tot de andere vertrekken op de begane grond en de trap naar boven.

Linksaf is de glazen aanbouw met de keuken en het wonen. Doordat vrijwel alle wanden van glas zijn heb je rondom zicht op tuin en water. Loop je door dan mondt de woonkamer uit in de geïntegreerde overkapping.

Rechtsaf heb je als eerste de ouderslaapkamer met doorloopkast naar de ouderbadkamer.

De trap met vide brengt je naar de verdieping. Van voor naar achter is er gang. Ook hier is er weer zicht rondom. De nissen in de gang accentueren de toegangen tot de diverse vertrekken.

Hier is geen zolder, maar wel een eigen bergruimte. Waardoor hier de hoogte tot het dak zichtbaar is.

 

Materialen:

Vanuit het beeldkwaliteitsplan wordt een witte woning gevraagd. Omdat een lichte baksteen snel vies wordt is hier gekozen voor een gebroken betonsteen in wit. De zwarte gevelelementen zijn een licht geprofileerde aluminiumplaat. De geïntegreerde zonwerende schuifluiken hebben een metalenframe met houten invulling.  Als de luiken niet nodig zijn, dan schuiven ze naast de ramen.  Als ze wel in werking zijn, komen er lichtgekleurde houten gevelstukken tevoorschijn. 

Beide daken zijn bedekt met zink.

Periode

2020

Locatie

Delfzijl

Ontwerp

ir. R.J. de Jong

Beeld

Architectenburo de Jong

Watervilla, wonen aan het water. Delfzijl Groningen
Watervilla, wonen aan het water. Delfzijl Groningen
Watervilla, wonen aan het water. Delfzijl Groningen
Watervilla, wonen aan het water. Delfzijl Groningen
bottom of page