top of page

Wiarda

Wonen aan het water nabij stad.

Ligging:

Aan de zuidzijde van Leeuwarden ligt de nieuwe wijk Wiarda. Het centrale thema is waterrijk wonen, waarbij allerlei vormen van wonen aan het water worden uitgedaagd. 

Een ander belangrijk aspect is duurzaamheid. Dit aspect hoeft niet zichtbaar of expressief aanwezig te zijn maar vormt een vanzelfsprekend, integraal onderdeel van de architectuur.

De woningen refereren aan het wonen in een traditioneel Fries waterdorp. Woningen zijn op de

straat georiënteerd en liggen al dan niet aan het water of kijken uit op het water.

In Wiarda vinden we deze architectuursfeer terug zonder uitsluitend gebakken materialen voor

te schrijven, er moet ruimte zijn voor het toepassen van nieuwe technologieën en duurzaam materiaalgebruik. 

 

Wensen:

Een vrijstaande moderne woning met zicht rond om, de woning moet ook van binnen ruimtelijkheid uitstralen. Genoeg slaapkamers en een ruime begane grond. De woning moet het van binnenuit

een ruim gevoel hebben.

 

Ontwerp:

De woning is dwars op de kavel geplaatst, zodat de woning oost-west georiënteerd is, met een dakvlak gericht op het zuiden. Het volume is zoveel mogelijk open naar de tuinzijde.

Aan de straatzijde oogt de woning als een woning met een bijgebouw. Intern zijn de 2 volumes in elkaar verweven waardoor er een ruime woning ontstaat. Via de ruime entree kom je de woning binnen, van waaruit je de geheel open begane grond binnenkomt. Ruimtelijkheid in optima forma. De open, metalen, steektrap in het hart van de woning is de afscheiding tussen de keuken en het woongedeelte. De vide zorgt voor een overvloed aan natuurlijk licht.

De “in de goot geplaatste” dakkapel benadrukte de referentie aan het Friese dorp zoals bepaald

door welstand.

 

Materialen:

De woning moet in materiaal refereren aan een fries dorp, zonder te historiseren. Daarom is de woning opgetrokken uit een rood-paarse steen in een strakke zetting. Accenten zijn in zwart hout. Het bijgebouw is ondergeschikt in volume en uitstraling en daarom geheel in zwart, verduurzaamd hout en zonnepanelen.

De geornamenteerde dakkapel heeft een buitenkant met zinken felzen.

Op het dak liggen donkergrijze keramische pannen. Aan de zuidzijde met geïntegreerde PV-cellen.

Periode

2018-2020

Locatie

Wiarda

Ontwerp

ir. R.J. de Jong

Realisatie 

Hooghiemsterbouw

Fotografie

Architectenburo de Jong

bottom of page