top of page

Poort van Drenthe

Appartementencomplex in ontwikkeling.

Ligging:

Nabij het centrum van Meppel tegenover het station staat een vervallen hotel.

Deze zichtlocatie leent zich bij uitstek om een representatief appartementencomplex neer te zetten. De driehoekige locatie zorg wel voor enige uitdaging.

 

Wensen:

Het ontwerpen van een modern appartementencomplex. Vooruitlopend op de nieuwe stationsvisie. Moet het representatief zijn voor de toekomst van Meppel. Doelgroep is goedkoop tot middenduur, met appartementen vanaf 70m2 BVO. Parkeren op eigenterrein.

 

Ontwerp:

Elke tijd vraagt om zijn eigen ontwerpmethodiek. In deze tijd heeft milieu, stikstof en prefabricage prioriteit. Er is gekozen om een modulair gebouw te ontwikkelen dat uitgevoerd wordt in massiefhout (CLT) daarmee is er minimale last voor de buurt vanwege de korte bouwtijd.

De maat en schaal van het gebouw is die van de Parallelweg aan en die van de Emmastraat.

Ritme en maat komen overeen met de beide schalen. Door spiegeling en rotatie ontstaat dan een divers gevelbeeld. Parkeren is onder het gebouw. Op het binnenterrein is ruimte voor een groene patio

 

Materialen;

Het gebouw is volledig opgetrokken uit massiefhout. De constructie zal bestaand uit massief houtenwanden, vloeren en daken. De gevel is 2 varianten vergrijzend hout, een met een vlakke structuur, de andere met een verfijnde structuur. Om het gebouw een menselijke maat te geven zijn er margeranden in de gevel welke in een geschilderde plaat zijn.

Het dak van de bergingen is de patio welke voorzien zal worden van sedum en andere beplanting.

Periode

2024

Locatie

Meppel

Opdrachtgever

Daan Vastgoed

Ontwerp

ir. R.J. de Jong

Beeld

Architectenburo de Jong

bottom of page